Påbyggnadsutbildning stödassistent, påbyggnadsutbildning för barnskötare, vidareutbildning barnskötare, arbetsmarknad barnskötare, påbyggnadsutbildning barnskötare distans

Påbyggnadsutbildning för barnskötare - Personal inom funktionshinderområdet

Plats och start

Utbildningen studeras via flex eller distans och startar varje måndag året om. Du kan börja måndag fyra hela veckor efter att du ansökt!

Utbildningstyp och omfattning

Gymnasial vuxenutbildning. Utbildningen är på 500p vilket motsvarar ca 25 veckors studier på heltid

Studietakt att välja på

100% = 40h per vecka

75%= 30h per vecka

50%= 20h per vecka

CSN-berättigad

Utbildningen är avgiftsfri och är CSN-berättigad. Det tillkommer kostnad för kurslitteratur.

Behörighet

För att vara behörig ska den sökande ha godkänt betyg i följande kurser på grundläggande nivå eller ha motsvarande kunskaper: 

  • Svenska (GRNSVED) eller Svenska som andraspråk (GRNSVAD) 

Dessutom ska den sökande ha studerat en utbildning till barnskötare, på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen, och ha godkända betyg i minst 1100 poäng yrkeskurser inom Barn och fritid. 

Om yrkesrollen

Yrkesrollen fokuserar på att ge stöd och hjälp till personer med olika funktionsnedsättningar, både fysiska och psykiska. Arbetsuppgifterna kan vara mycket varierande och inkluderar allt från att hjälpa till med dagliga aktiviteter som personlig hygien, påklädning och måltider, till att assistera vid träning, arbete eller fritidsaktiviteter.

Som personal inom funktionshinderområdet arbetar du för att skapa en trygg och inkluderande miljö för personer med särskilda behov och stödjer deras självständighet så långt som möjligt. Arbetet innebär också att samarbeta med andra yrkesgrupper, såsom sjuksköterskor, psykologer och socialsekreterare, för att skapa individuellt anpassade stödinsatser.

Yrket ställer krav på empati, tålamod och god kommunikationsförmåga, samt förmåga att anpassa sig till olika situationer. Du kan arbeta inom en rad olika verksamheter som gruppboenden, serviceboenden och daglig verksamhet.

Om utbildningen

Påbyggnadsutbildningen är för dig som vill utbilda dig till en yrkesroll inom funktionshinderområdet och har utbildning till barnskötare sedan tidigare. 

Att arbeta inom funktionshinderområdet innebär att du ger pedagogiskt stöd och omsorg. Du kan till exempel arbeta inom daglig verksamhet, gruppboende och korttidshem för barn och ungdomar. I yrkesrollen arbetar du med personer som beviljats insatser enligt LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Studier via Flex eller Distans?

Du har själv möjlighet att välja om du vill studera via Flex eller Distans.

I grunden är studieformerna lika, båda ger dig möjlighet att genomföra dina studier hemifrån via vår digitala lärplattform, men flex ger dig möjligheten att vara på plats när du behöver extra stöd och vägledning.

Bra att tänka på är att oavsett studieform innehåller utbildningen några tillfällen som är obligatoriska att genomföra fysiskt på plats i skolan, du behöver även ha möjlighet att kunna genomföra en APL period på fyra veckor inom Göteborgsregionen.